Schneider Electric, yapay zekanın yol açtığı enerji ve sürdürülebilirlik sorunlarına yönelik çözümlerini tanıttı
Enerji yönetimi ve otomasyonun dijital dönüşümünde lider Schneider Electric, yapay zeka sistemlerine yönelik artan talebin beraberinde getirdiği enerji ve sürdürülebilirlik zorluklarına çözüm sunan yenilikçi ürün ve hizmetlerini tanıttı. Geliştirilen yeni çözümler, yapay zeka iş yükleri için yüksek yoğunluklu, enerji verimli ve çevre dostu veri merkezi altyapıları geliştirmeyi hedefliyor.
Açıklamanın ilk kısmı, NVIDIA ile birlikte geliştirilen yeni bir veri merkezi referans tasarımına odaklanıyor. Bu tasarım, kabin başına 132 kW’a kadar sıvı soğutmalı, yüksek yoğunluklu yapay zeka kümelerini destekliyor. NVIDIA'nın GB200 NVL72 ve Blackwell çipleri için optimize edilmiş olan tasarım, kanıtlanmış ve doğrulanmış mimarilerle planlama ve uygulama süreçlerini kolaylaştırarak, büyük ölçekli sıvı soğutma kullanımının getirdiği benzersiz zorluklara çözüm sunuyor.
Ayrıca, Schneider Electric yapay zeka, veri merkezleri ve büyük ölçekli elektrik iş yükleri için tasarlanmış, sektörün en kompakt ve yüksek yoğunluklu kesintisiz güç kaynağı (UPS) olan yeni Galaxy VXL UPS'i de tanıttı. Galaxy VXL UPS, sektördeki ortalamaya kıyasla %52'lik bir alan tasarrufu sağlarken, 1042 kW/m²'ye kadar güç yoğunluğuna ulaşabiliyor. 1,25 MW kapasiteli bu ölçeklenebilir modüler UPS, daha küçük ve yüksek yoğunluklu bir alanda daha verimli enerji sağlamak için tasarlandı.
Her iki yenilik de Schneider Electric’in uçtan uca, yapay zeka uyumlu veri merkezi çözümlerinin bir parçasını oluşturuyor. Yapay zeka çağı için enerji stratejisi geliştirme, gelişmiş altyapıların kurulumu ve sürdürülebilirlik danışmanlığı gibi üç ana alana odaklanan bu çözümler, yapay zeka iş yüklerini mümkün olan en sürdürülebilir şekilde desteklemek için enerji verimli ve yüksek yoğunluklu altyapıları hayata geçirirken, veri merkezi sahipleri ve işletmecilerine fayda sağlamayı amaçlıyor.
Yapay zekanın enerji ve çevresel etkisi büyük bir hızla artıyor ve veri merkezlerini ve dijital altyapıyı karbonsuzlaştırmanın yeni yollarını bularak enerji eğrisini aşağı çekmemiz hayati önem taşıyor,” dedi Schneider Electric Veri Merkezleri ve Ağlar Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Pankaj Sharma ve sözlerine şöyle devam etti: “Schneider Electric olarak sınırları zorlamaya, yeni standartlar belirlemeye ve çevreyi korurken yapay zekanın geleceğini şekillendirmeye kararlıyız. Bu, enerji şebekesinden çipe, soğutma sistemine ve ötesine kadar stratejik bir yaklaşım gerektiriyor.”
NVIDIA ile Ortaklık
Schneider Electric'in en yeni veri merkezi referans tasarımı NVIDIA ile birlikte geliştirilmiş olup, sıvı soğutmalı yapay zeka kümelerini desteklerken, hiper ölçekli ortak yerleşim ve kurumsal veri merkezi ortamlarında sıvı soğutmanın uygulanmasıyla ilgili benzersiz zorluklara çözüm sunuyor.
Şirketlerin ortaklığını güçlendiren bu referans tasarım, sıvıdan sıvıya soğutucu dağıtım üniteleri (CDU) ve doğrudan çipe sıvı soğutma seçeneklerini içeriyor ve gelecekteki yapay zeka veri merkezleri için daha enerji verimli ve sürdürülebilir operasyonları sağlamak adına kapsamlı mekanik ve elektrik planlarını paylaşıyor.
Schneider Electric’in Ecodial ve EcoStruxure™ IT Design CFD gibi yazılım araçları kullanılarak geliştirilen bu tasarım, yapay zeka iş yüklerinin özel gereksinimlerini karşılayacak şekilde özelleştirilebilirken, kullanıcıların yüksek yoğunluklu uygulamalar için en sürdürülebilir ve enerji verimli altyapı tasarımlarını kullanmalarına yardımcı oluyor.
"Hızlandırılmış hesaplama ve yapay zekanın geleceğini inşa etmek, hız ve sağlam bir temel gerektiriyor," diyen NVIDIA’nın kurucusu ve CEO'su Jensen Huang şöyle devam etti: "Schneider Electric ile yaptığımız iş birliği, müşterilerin teknolojik ilerlemeleri istikrarlı ve dayanıklı altyapılar üzerinde tasarlamalarını sağlıyor. Birlikte, hızlandırılmış hesaplama için özel olarak inşa edilmiş yapay zeka veri merkezleri yaratıyoruz, bu merkezler, dijital zekayı her şirket ve sektöre sunmak için gerekli olan karmaşık mimarileri destekliyor.
Uçtan Uca Yapay Zeka Veri Merkezi Çözümleri
4 Aralık’ta gerçekleştirilen sanal oturumda yapılan tanıtımlar, Schneider Electric’in kapsamlı, sürdürülebilir ve uçtan uca yapay zeka hazır veri merkezi çözümleri yaratma taahhüdünü pekiştiriyor ve müşterilerine dijital altyapılarını küresel çapta karbonsuzlaştırmada yardımcı oluyor. Bu çözümler, aşağıdaki üç ana alanda yoğunlaşmaktadır:
Yapay Zeka Çağı İçin Enerji Stratejisi: Schneider Electric, şirketlere yenilenebilir enerji güvence altına almada ve rüzgar, güneş ve hidrojen gibi çeşitli kaynaklarla yerinde enerji üretimini optimize etmede destek olur. Ayrıca, müşterilerin yerleşim planlarına dayalı olarak alan seçimi ve coğrafi analiz gibi hizmetler sunar ve AlphaStruxure üzerinden yerinde enerji üretimini mümkün kılar. Bu, seçilen enerji kaynaklarının pazara hızlı bir şekilde sunulmasını, güvenilirliğini, dayanıklılığını ve sürdürülebilirliğini sağlar.
İleri Düzey Altyapı Çözümleri: Schneider Electric, kabin başına 100 kW’tan fazla enerji gereksinimi olan yapay zeka uygulamaları için yüksek yoğunluklu ve enerji verimli altyapı sistemlerinden oluşan kapsamlı bir portföy geliştirmiştir. Bu, veri merkezi altyapı bileşenlerini, ağdan çipe ve çipten soğutucuya kadar, yapay zeka destekli uzaktan izleme ve enerji yönetimi yazılımlarını, ayrıca yaşam döngüsü optimizasyonu için dijital hizmetleri içermektedir.
Schneider Electric'in yeni Galaxy VXL UPS, şirketin uçtan uca ileri düzey altyapı portföyünün en güncel örneğidir. Tarihte ilk kez, bu yeni UPS, müşterilere 3U alanda ölçeklenebilir, 125 kW güç modülleri sunmakta olup, tek bir çerçevede 1,25 MW'lık kritik yükü destekleme kapasitesine sahiptir ve 4 birimi paralel bağlayarak yalnızca 4,8 m² alanda 5 MW’a kadar güç sağlayabilmektedir.
Ayrıca, yüksek yoğunluklu iş yüklerinin artan sıcaklıklarını ele almak amacıyla, Schneider Electric, Motivair Corporation'da çoğunluk hissesine sahip olmak için bir anlaşma imzalayarak, sıvı soğutma portföyünü güçlendirmiş ve doğrudan çipe sıvı soğutma ile yüksek kapasiteli termal çözümler konusundaki uzmanlığını artırmıştır.
Verimlilik ve Sürdürülebilirlik: Schneider Electric’in Sürdürülebilirlik Danışmanlık hizmetleri, müşterilerinin karbon salınımını azaltma hedeflerini, özel sürdürülebilirlik stratejileri, emisyon değerlendirmeleri ve tedarikçi etkileşim programları aracılığıyla aşmalarına yardımcı olmaktadır. Bu küresel danışmanlık hizmetleri, müşterilere EcoStruxure Resource Advisor aracılığıyla veri odaklı iç görüler sunmakta olup, 100'den fazla ülkede 2.400 uzman tarafından desteklenmektedir.
Yapay Zekanın Enerji Eğrisini Eğmek
Schneider Electric, enerji tüketiminin eğrisini "eğmek" için bilim temelli bir yaklaşımı savunuyor. Bu yaklaşımın merkezinde, "sürdürülebilir yapay zeka için enerji zekâsı" kullanımı yer alıyor. Schneider Electric, bunun veri merkezi altyapısının AI tabanlı uygulamalarla entegre edilerek başarılabileceğine inanıyor.
Bu sayede, endüstriler sadece yapay zekanın enerji ayak izini azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda AI izleme yeteneklerini ve iç görülerini daha geniş bir karbon salınımını azaltma çabası için araç olarak kullanabilecek. Bu vizyonu gerçekleştirmek, sürdürülebilir çözümleri uygulamak ve yapay zekanın tüm sektörlerde verimliliği artırma potansiyelini kullanmak için birleşik bir taahhüt gerektiriyor.
IDC Cloud to Edge Datacenter Trends Araştırma Direktörü Sean Graham "2027 yılı itibarıyla, veri merkezi elektrik tüketiminin küresel talebin %2,5'ini oluşturması bekleniyor, geri kalan %97,5 ise binalar, üretim, ulaşım ve enerji gibi sektörlere yayılacak," dedi ve sözlerine devam etti: "Veri merkezleri kendi net sıfır hedeflerine ulaşmaya çalışırken, gerçek sürdürülebilirlik vaadi, yapay zekayı kullanarak endüstriler genelindeki tüm değer zincirlerini karbonsuzlaştırmaktan geçiyor. Schneider Electric ve NVIDIA'nın gösterdiği gibi, uzun vadeli iş birliği ve yenilik, verimlilik ve sürdürülebilirlik sağlamak için çok önemlidir."
Schneider Electric'in NVIDIA ile ortaklaşa geliştirdiği yeni referans tasarımı Galaxy VXL UPS veya uçtan uca AI hazır veri merkezi çözümleri hakkında daha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edin.