Sırbistan'dan Yeşil Projelere 1 Milyar Avro

Sırbistan'ın 2025 Bütçe Yasası, çevre koruma, tarım, inşaat ve enerji bakanlıkları tarafından uygulanacak 64 projeyi listeleyen ilk Yeşil Bütçe ekini içeriyor. Fonların yarısından fazlası demiryoluna gidiyor.

Yeşil Bütçede 64 yeşil proje için planlanan toplam tutar 118,5 milyar RSD'dir (1 milyar Avro). Sırbistan Parlamentosu ilk kez Bütçe Kanununu maddeyle kabul etti. Maliye Bakanlığı'na göre, Yeşil Bütçe eki ilk kez çevrenin korunmasına katkı sağlamak amacıyla özel olarak işaretlenen proje ve faaliyetlere yönelik hükümler içeriyor.

Bakanlık, Bütçe Sistemi Kanunu'nda yapılan son değişiklikler uyarınca Yeşil Bütçenin artık bütçenin zorunlu bir parçası haline geldiğine dikkat çekti. Bu bölüm yeşil projelerin belirlenmesine yönelik bir yol haritası ve metodoloji olarak öngörülüyor. 

Yeşil bütçenin amacı, kaynakların daha iyi tahsisini sağlamak ve çevrenin korunmasına, enerji verimliliğine, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına, yenilenebilir enerji kaynaklarına, atık ve suyun sürdürülebilir yönetimine ve yaşam kalitesine katkıda bulunan projelerin uygulanmasını teşvik etmektir. 

Aslan Payı Demriyoluna

Toplam 118,5 milyar RSD (1 milyar Avro) tutarındaki RSD'nin 61,8 milyar RSD'si (528,4 milyon Avro) Belgrad'da demiryollarının ve önerilen metro sisteminin inşası veya yeniden inşasına yöneliktir. Belgede altı maddenin iklim değişikliğini hafifletmek için önemli olduğu belirtiliyor.

Yeni yasaya göre demiryolu taşımacılığındaki artış, karayolu taşımacılığının aksine çevrenin korunmasına ve CO2 emisyonunun azaltılmasına katkı sağlıyor ve enerji verimliliğini artırıyor.

İşte Yeşil Bütçede tahmini değeri en yüksek olan projeler:

18 milyar RSD (153,9 milyon Avro) – Macaristan-Sırbistan demiryolu; 18 milyar RSD (153,9 milyon Avro) – Belgrad'ın Zemun Polje bölgesi ile yakındaki bir alanda önerilen ulusal stadyum arasındaki demiryolu; 13 milyar RSD (111,1 milyon Avro) – Niş -Bulgaristan Dimitrovgrad demiryolu; RSD 11,5 milyar (98,3 milyon Euro) – Belgrad kentsel metro ve demiryolu; 10 milyar RSD (85,5 milyon Avro) – Belediye katı atıklarının bertarafına yönelik kanalizasyon ve altyapı; 7,2 milyar RSD (61,6 milyon Euro) – Taşkın koruması; 5 milyar RSD (42,7 milyon Avro) – Belgrad Şehri için merkezi kanalizasyon sistemi.