ASPİLSAN Türkiye’nin enerji depolamadaki bağımsızlığına güç katıyor
ASPİLSAN Türkiye’nin enerji depolamadaki bağımsızlığına güç katıyor
ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Turan Özdemir, "2024 ülkemizin enerji depolama alanındaki bağımsızlığına katkıda bulunduğumuz gurur dolu bir yıl oldu" dedi.
ASPİLSAN Enerji, 2024 yılı boyunca gerçekleştirdiği projelerle savunma sanayisinden sürdürülebilirliğe, eğitimden uluslararası başarılara kadar geniş bir yelpazede adından söz ettirdi. Yerli ve milli enerji depolama çözümleriyle ülkemizin enerjide bağımsızlık hedeflerine katkıda bulunan ASPİLSAN Enerji, 43. yılını kutladığı bu dönemde yenilikçi teknolojilerini hem ulusal hem de uluslararası platformlarda sergiledi.
Türkiye’nin Enerji Depolamadaki Bağımsızlığına Güç Katmaya Devam Ediyoruz!
2024 yılında yapılan çalışmaları değerlendiren ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Turan ÖZDEMİR şunları söyledi: “ASPİLSAN Enerji adına stratejik hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz, yenilikçi teknolojiler geliştirdiğimiz ve ülkemizin enerji depolama alanındaki bağımsızlığına katkıda bulunduğumuz gurur dolu bir yıl oldu. Sürdürülebilirlik, yerli üretim ve teknolojik yenilikler temelinde ilerlediğimiz bu dönemde, savunma sanayisinden çevre duyarlılığı ve sürdürülebilir ekonomi temalarını kapsayan geniş bir alanda güçlü projeleri hayata geçirdik.
Türkiye’de ve dünyada farklı sektörlerde en fazla ürün gamına sahip firmalar arasında yer alan ASPİLSAN Enerji olarak her yıl kendimize koyduğumuz yeni hedeflerle süreçlerimizi ilerletiyoruz. Bu kapsamda da 2024 yılı bizim için milli projeler anlamında önemli başarıları getirdi.
Savunma Sanayimizin Gücüne Güç Katmaya Devam Ettik
Yerli savaş uçağımız KAAN başarıyla tamamladığı ilk uçuşunu ASPİLSAN Enerji’nin ürettiği batarya sistemleri ile gerçekleştirdi. Bunun yanında savunma sanayimize özel BB-1923 ve BB-1920 sistem bataryalarını geliştirirken bir yandan da Türkiye’nin ilk 21700 Lityum İyon Pili olan ASPİLSAN INR21700A42’yi tanıtarak bir ilke imza attık. Deniz sistemlerine yönelik batarya çalışmalarımız 2024 yılında oldukça ivme kazandı. Bu çerçevede torpido bataryaları ve sualtı insansız araçların bataryalarının üretimleri de gerçekleştirildi.
Uzay çalışmaları, yalnızca gökyüzünün derinliklerini keşfetmekle sınırlı kalmayıp, inovasyonun ve teknolojik gelişimin önemli bir itici gücü olarak öne çıkmaktadır. Uzay programları sayesinde geliştirilen yeni teknolojiler, farklı sektörlerde de kullanılabilmekte, verimliliği artırırken istihdama da katkı sağlamaktadır. Türkiye, bu potansiyeli değerlendirerek küresel uzay yarışında güçlü bir aktör olma yolunda kararlı adımlar atmaktadır.
Milli Uzay Programı, Türkiye’nin uzaydaki stratejik vizyonunu ve hedeflerini belirlemek üzere hayata geçirilmiş kapsamlı bir projedir. Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) koordinasyonunda yürütülen bu program, ülkemizin mevcut potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için dünya çapındaki gelişmeleri dikkate almakta ve ulusal uzay politikalarının etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda, Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisindeki lider şirketlerinden TUSAŞ ile imzalanan “Uzay Kalifiye Batarya Üretimi Çerçeve Protokolü”, uzay teknolojileri alanında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu iş birliği, uzayda kullanılabilir nitelikte yüksek teknolojiye sahip bataryaların ülkemizde üretilmesini sağlayarak, Türkiye’yi uzay endüstrisinin küresel aktörlerinden biri haline getirme hedefini güçlendirmektedir. Aynı zamanda roket bataryası kapsamında da çalışmalarımız hızlı bir şekilde ilerlemektedir.
Türkiye’de modern ulaşım dönüşümü anlamında örnek bir çalışma olan ADABÜS projesi kapsamında tam bağımsız tedarik zinciri ekosistemi için batarya sistemi ASPİLSAN Enerji tarafından üretildi ve araç filosu 2024 yılında sahaya çıktı.
Uluslararası Platformlarda Türkiye’yi Temsil Ettik
ASPİLSAN Enerji, 2024 yılında düzenlenen uluslararası fuarlarda Türkiye’yi başarıyla temsil ederek global pazardaki etkinliğini artırdı. Bu kapsamda 2024 yılında teknolojilerimizi, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Hollanda, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’de sergileyerek ülkemizi gururla temsil ettik. Ulusal ve uluslararası sertifikasyon süreçlerinde elde edilen başarılarla, ürünlerin güvenlik ve kalite standartları en üst seviyeye taşındı.
Zorlu piyasa koşullarına rağmen cirosunu artırmayı başaran ASPİLSAN Enerji, yerli üretim ve teknolojik inovasyonlarla büyümesini sürdürdü.
Rekabetçi ve sürdürülebilir bir Avrupa batarya değer zinciri oluşturmak adına dünyanın en büyük sivil Ar-Ge ve yenilik programı olan “Ufuk Avrupa Programı-HORİZON” kapsamında “İklim, Enerji, Mobilite” başlığı altında ASPİLSAN Enerji olarak uluslararası üç projemiz 2024 yılında desteğe layık görülmüş ve başlatılmıştır.
Lityum İyon Batarya Yangınları Söndürme Yöntemlerine Yönelik Çalıştay
Enerji depolama alanındaki yenilikçi çözümler kadar güvenlik standartlarının artırılmasına yönelik projelere de verdiğimiz önem kapsamında, 2024 yılında lityum iyon bataryalarda güvenlik konusunu ele alan önemli bir çalıştay düzenledik. Çalıştay Kayseri, Ankara ve İstanbul itfaiyelerinden üst düzey yöneticilerin yanı sıra Sakarya Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Kayseri Üniversitesi’nden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye’nin ilgili ekosistemindeki öncü isimleri, bilim insanları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen bu çalıştayda, lityum iyon batarya yangınlarına müdahale çeşitleri, bataryaların aşırı ısıya maruz kaldıkları koşulları ortadan kaldırma tedbirleri ve soğutma yöntemleri masaya yatırıldı. ASPİLSAN Enerji olarak hem üretim süreçlerinde hem de kullanıcı güvenliği açısından yüksek standartlar ve kaliteyi belirlemek hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Sürdürülebilir Gelecek İçin Eğitim ve Çevre Projeleri
ASPİLSAN Enerji, sadece teknoloji ve üretimle değil, sürdürülebilir bir dünya ve eğitim alanındaki projeleriyle de 2024 yılını verimli geçirdi. Sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında öğrencilerle bir araya gelen ASPİLSAN Enerji, “Enerjimiz Sürdürülebilir Bir Geleceğe” projesiyle gençlerimiz ve çocuklarımızda atık yönetimi ile çevre bilinci oluşturmayı hedefledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde, teknoloji ekosisteminin birikimlerini öğrencilerle buluşturmak amacıyla hayata geçirilen “Sektör Kampüste” programı kapsamında, Erciyes Üniversitesi ve ASPİLSAN Enerji iş birliğiyle Erciyes Üniversitesi’nde 2024 Güz Döneminde “Batarya Yönetim Sistemleri Tasarımına Giriş” dersi verilmeye başlandı.
2024 yılı, yeni teşkilat yapısıyla iş süreçlerini daha verimli hale getiren ASPİLSAN Enerji için hem teknolojik hem de sürdürülebilirlik anlamında önemli adımların atıldığı bir yıl oldu. 2025 yılında enerji depolama ve sürdürülebilirlik alanlarındaki çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz.
Güçlü İş Birlikleri ve Katılımcı Yönetim Anlayışı
Depolanabilir enerjide ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak misyonuyla faaliyetlerini sürdüren ASPİLSAN Enerji, son yıllarda ülkemiz sanayisinin lokomotifi olan savunma ekosistemi içinde yer alan paydaşlar arasındaki iş birliği ve koordinasyonu artırmak adına “İş Birliği ve Koordinasyon Çalıştayı” düzenleyerek sektörün önemli şirketlerinin yöneticilerini mart ayında Kayseri’de bir araya getirdi.
43 Yıllık Tecrübesiyle Türkiye’nin Yükselen Enerjisi
Havada, karada, denizde ve uzayda enerji çözümleri üreten ASPİLSAN Enerji, 43 yıllık tecrübesiyle enerji alanında sadece Türkiye’de değil, dünyada da oyun kurucu olma yolunda hızla ilerliyor. ASPİLSAN Enerji hücre ve batarya teknolojilerinde lider konumunu pekiştirirken, havacılık ve savunma sanayisindeki uluslararası başarılarıyla Türkiye’nin global pazardaki gücünü artırmaya devam ediyor.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.