Yunan Adalarına Nükleer Santral Mi Geliyor?

Gündem 12.12.2024 - 19:04, Güncelleme: 12.12.2024 - 19:04 1114 kez okundu.
 

Yunan Adalarına Nükleer Santral Mi Geliyor?

Nükleer enerji santrallerine ilişkin tartışma Yunanistan'da yıllar sonra yeniden gündeme geldi.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis Bloomberg ile yaptığı röportajda nükleer enerji ve SMR'lere (Küçük modüler reaktörler) atıfta bulunarak "Teknolojiden bağımsız olmamız ve mümkün olan her çözümü incelememiz gerekiyor” dedi . Başbakan; Yunanistan'da nükleer santral bulunmamasına rağmen, elektrik üretmenin karbon nötr bir yolu olması nedeniyle hükümetin teknolojik gelişme açısından dünyada olup bitenleri takip ettiğine dikkat çekti. Mitsotakis, "Sırf hoşlanmadığımız başka yönler var diye bir teknolojiyi dışlamak bana doğru bir yol gibi görünmüyor" diye ekledi. Yunan Hükümeti, büyük nükleer santrallere değil, SMR'lere ve bunların yerel olarak, adalarda kullanılması veya veri merkezlerine tedarik sağlaması olasılığına odaklanıyor. Yunan adaları ve diğer bölgelerin önümüzdeki yıllarda su kıtlığıyla karşı karşıya kalması bekleniyor. Bu da yoğun enerji tüketimi gerektiren tuzlu su arıtma tesislerini çalıştırmak için daha fazla elektriğe ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Yunanistan'ın son yıllarda gündeme getirdiği bir diğer konu ise Bulgaristan gibi komşu ülkelerde reaktör inşaatlarının desteklenmesi ve bunun karşılığında kontratlı elektriğin ithal yoluyla alınması ihtimalidir. Kamuoyu nükleer enerjiye düşman Yurt dışında nükleer projelerin desteklenmesi fikri politik açıdan kolay olsa da Yunanistan'daki SMR'ler için aynı şey söylenemiyor. Yunan Halkı, Çernobil'den bu yana nükleer teknolojiye nefretle bakıyor.  Nükleer enerjiyi savunan çok az sayıda uzman dışında hiçbir Yunan yetkilisi veya şirketi bugüne kadar konuyu ciddi bir şekilde gündeme getirmedi. Sonuçta, güneş veya rüzgar santralleri gibi temiz teknolojilere karşı bile sıklıkla aşırı yerel tepkiler göz önüne alındığında, insanların ülkenin herhangi bir yerinde nükleer santralleri kabul etmeye istekli olmaları düşünülemez görünüyor.
Nükleer enerji santrallerine ilişkin tartışma Yunanistan'da yıllar sonra yeniden gündeme geldi.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis Bloomberg ile yaptığı röportajda nükleer enerji ve SMR'lere (Küçük modüler reaktörler) atıfta bulunarak "Teknolojiden bağımsız olmamız ve mümkün olan her çözümü incelememiz gerekiyor” dedi .

Başbakan; Yunanistan'da nükleer santral bulunmamasına rağmen, elektrik üretmenin karbon nötr bir yolu olması nedeniyle hükümetin teknolojik gelişme açısından dünyada olup bitenleri takip ettiğine dikkat çekti.

Mitsotakis, "Sırf hoşlanmadığımız başka yönler var diye bir teknolojiyi dışlamak bana doğru bir yol gibi görünmüyor" diye ekledi.

Yunan Hükümeti, büyük nükleer santrallere değil, SMR'lere ve bunların yerel olarak, adalarda kullanılması veya veri merkezlerine tedarik sağlaması olasılığına odaklanıyor. Yunan adaları ve diğer bölgelerin önümüzdeki yıllarda su kıtlığıyla karşı karşıya kalması bekleniyor. Bu da yoğun enerji tüketimi gerektiren tuzlu su arıtma tesislerini çalıştırmak için daha fazla elektriğe ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor.

Yunanistan'ın son yıllarda gündeme getirdiği bir diğer konu ise Bulgaristan gibi komşu ülkelerde reaktör inşaatlarının desteklenmesi ve bunun karşılığında kontratlı elektriğin ithal yoluyla alınması ihtimalidir.

Kamuoyu nükleer enerjiye düşman

Yurt dışında nükleer projelerin desteklenmesi fikri politik açıdan kolay olsa da Yunanistan'daki SMR'ler için aynı şey söylenemiyor. Yunan Halkı, Çernobil'den bu yana nükleer teknolojiye nefretle bakıyor. 

Nükleer enerjiyi savunan çok az sayıda uzman dışında hiçbir Yunan yetkilisi veya şirketi bugüne kadar konuyu ciddi bir şekilde gündeme getirmedi.

Sonuçta, güneş veya rüzgar santralleri gibi temiz teknolojilere karşı bile sıklıkla aşırı yerel tepkiler göz önüne alındığında, insanların ülkenin herhangi bir yerinde nükleer santralleri kabul etmeye istekli olmaları düşünülemez görünüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve solargundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.